Jdi na obsah Jdi na menu
 


3 vlci a pes v Roverkách

Jelikož na 28.září čtvrtek vycházel státní svátek a předpověd počasí se tvářila více než slibně.Volání divočiny bylo silnější nežli představa popíjení ohromného množství piv v nějakém z Bělohradských podniků.Vyrazili jsme ve skupině třech vlčáků a jednoho psa slyšící na jméno Šotek na výpravu do Kokořínských hvozdů.

Po občerstvení v nádražní restauraci v rodném městě u nejlepší hostinské.Jsme jeli vlakem směr Liběchov.Šotek byl trochu nesvůj,jelikož hromadnou dopravou jel prvně v životě.Průvodčí nepokousal piva nám nenosil,tak hodnotím jeho poprvé lepší trojkou.V Chlumci už Šotek narozdíl od nás přestupoval jako rozenej cestovatel.V kupéčku se to ovšem trochu zvrtlo,začalo se konzumovat Černé 16% pivo z Pražského lokálního pivovaru v plastu,které ovšem spíše připomínalo chut silnéhoího bílého vína ze skla....Po přestupu v Lysé nad Labem do lokálního skleníku směr Liběchov,už jsme měli vcelku slušně pod kulichem.Popěvováním punkovejch písní nam zajistilo zcela soukromý Vagon.

V Liběchově jsme vyrazili na průzkum opuštěné kaple sv.Ducha,která se tyčí na kopci s překrásnyým výhledem na Labe a Mělnickou tepelnou elektrárnu.Posvačili jsme zásoby,abychom odlehčili nabušeným krosnám.Pokochali se výhledy pozlobili Šotka a šli dokoupit proviant do vietnamské večerky,kde jsme Šotkem ani našimi velkými batohy moc radost kupodivu neudělali.Následoval přesun po modré turisrické značce na Čertovy hlavy,které zde v 19.století ručně vytesal Václav Levý místní kuchař.Po prozkoumání hlav následoval rychly přesun do obce Želízy,kde měla být podle výletáku,perfektní hospoda na hřišti,kterou průvodce vyloženě nedoporučoval k návštěvě.K naší smůla byla hospoda z nějakého nevysvětlitelného důvodu zavřena.K našemu štěstí byla ve vsi otevřena ještě jedna putika.Kde jsme poctivě naplnili močové měchýře a prázdné žaludky.Zaplatili jsme nasadili čelovky a pokračovali k našemu nocovišti.Cestou byla ještě jedna malá jeskynka U Jestera.Na skale jsou vytesane reliefy, podle postavy (s dnes jiz znicenou hlavou), pridrzujici harfu, nazvané Harfenice. Vpravo od ni je dalsich pet piskovcovych obliceju. Soucasti tohoto sousosi je i mala umela jeskynka (zvana U Jestera, podle vyobrazeni na portalu), po jeji strane schudky na temeno skaly. Letopocet 1841 oznacuje rok vzniku celeho dila.Sundali jsme krosny a potmě jsme šli cca 200 m pro  kešku,kterou sjme hledali cca 2O minut.Po vyhlášní neuspěchu jsme cca 30 minut hledali pro změnu naše krosny,Zde už jsme díkybohu slavili úspěch.K našemu spaní v jeskyni Mordloch jsme to již měli co by kamenem dohodil.K potěšení už byl z dálky cítit ohen.K našemu zklamání byl u jeskynky pár se psem.My jsme se nelíbili páru a Šotkovy se nezdal pes,tak jsme raději vzali kramle do nedaleké jeskyně Žába.Kde jsme roztopili ohen opekli buřty a ještě před rozedněním jsme šli spát.

Ráno po uvaření kávy a vyprázdnění žaludků,nekdo klasickou cestou někdo vrchem jsme se vypravili dále směr ves Tupadly.Po vynoření z lesa jsme si zezačátku mysleli,že jsme prošli nějakou Hvězdnou bránou.Jelikož obyvatele vesnice nereagovali na žádné pozdravy,at už v českém či německém ba i dokonce anglickém jazyce.Hospoda byla ještě zavřená,tudíž nám nic nebránilo vyrazit dále po zelené turistické značce do obce Nové Osinalice.Cesta ubíhala svižně s tím že se v Osinalicích naobjedváme na návsi.Vesnička to byla vcelku malá,že ani náves nebyla,tak jsme tábor rozbili hendle pod prvním stromem za vesnicí.Odtud nás čekala zřejmě nejhezčí čast treku po skalních vyhlídkách,Trampských srubech přez zříceninu Pustý zámek do obce Zakšín,kde měla být hospoda.Se slinou na patře probíháme vesnicí až na její konec.Bohužel hospoda nenalezena.Zhrouceni sedáme k elektrickému ohradníku vedle posledního stavení svačíme,dopíjíme poslední zbytky vody.Ve stavení byly ustájeny koně.Šotek je,jak už víme vcelku přátelsky tak je šel v nepozoravané chvíli pozdravit.Naštěstí se mu nic nestalo.Hudrujeme nadáváme že je vylet zkaženy,když neni v sobotu na trase žádná hospoda.Z nenadání se vyloupne ze stavení starší pár s tím,že v další vesnici by mohl být otevřený penzion.Bavíme se kde,jak,kudy,jak daleko.Zabráni rozhovorem nám šotek zbaští poslední šišku lovečáku.Poděkujem a vyrázime plny očekávání do vesnice Pavličky.Vesnice má asi 18,5 obavytel hnedle u prvního stavení se ptáme kde je hospoda.Je nám řečeno,že musíme do další vesnice.Nedáme se a zkoušíme další starousedlíky,kteří věří v to,že ve vesnici nic,kde by se dalo dát pivo neni.Pádíme si to teda dál a zkoušíme ještě jednu mladou slečnu,která odpoví,že na začátku vesnice odkud jsme přišli je penzion,kde by nám při trochu dobré vůli mohli natanakovat.Poděkujeme,vracíme se penzion jsme našli.Paní příjemná s tím,že nevidí problém,když si dáme u nich jedno pivko.Pivko bylo dobré,tudíž žadoníme o druhé.Prosby bylo vyslyšeno s tím,že má nemocnou dcerku a že došel sud.Prý,když si narazíme sud a zaplatíme,taže necháme peníze na baru,že nevidí problém v tom,abychom se zdrželi.Slovo dalo slovo a dohromady jsme zde vypili 21 piv a nechali Stovku dýško,jelikož se nám nikomu nic podobného ještě nestalo.Následoval rychly přesun na Skalní vyhlídku Čáp.Kde jsme povečeřeli expediční stravu a šli spát.

Ráno nás čekal jeden z nejhezčích východů slunce,co jsem kdy měl tu čest zažít.Uplné azůru,nikde nikdo,pouze lesy,louky,které se táhly kam až oko dohlédlo,jen Šotek trochu zlobil.Po zapsaní do vrcholové knihy,kešky rychlé snídaně,umytí ešesu po včerejším večerním gastropornu.Si to pádíme do vesnice Dubá s tím,že určo stihnem bus v jedenáct,to by ovšem Šotek nesměl vzít kramle za nějakou psí čubinou.Po cca. dvouhodinovém hledání přiběhl jakoby se nechumelilo s úsměvem na rtech,asi se mu poštěstilo a zazajíčkoval narozdíl od nás starych vlků.Autobus jsme stihli teda až ve dvě hodiny.Následná cesta hromadnou dopravou se nesla v duchu dopíjení zásob.Po vylodění v Bělohradě proběhl ještě menší zevling v parku a myslím že kolem půlnoci jsem dorazil domu.

Akce se vcelku vydařila nachodili jsme cca 5O km spotřeba piv byla tak poloviční.Nezmokli jsme.Nic jsme nezapálil,čemuž se ted na jednu stranu vcelku i trochu divím.Pokutu jsme nedostali.Prostě super víkend plný zážitků....

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Hluchý

Slepý, 5. 11. 2017 13:33

Jen tak dáj jinochu! :-D

Bývalý kolbenkovský spolubojovník

František Dobrota, 2. 11. 2017 8:18

Oďáku, hned na začátek musím říct, že jsi mě překvapil a to velmi příjemně. Obvykle takto dlouhé příspěvky nečtu, neboť mě nudí, ale tady jsem se nenudil ani trochu, ba naopak, fajn jsem se bavil. Pokračuj takhle dál a někam to dotáhneš. P.S. Při čundrování nezkoušej mladé slečny...co to píšu za blbost, jen zkoušej.

Re: Bývalý kolbenkovský spolubojovník

odislb, 3. 11. 2017 11:14

Díky Franto,musíme si zas dát spolu někdy do nosu at mám o čem psát :D

Němý

Strejc, 1. 11. 2017 20:52

Teda fakt nechápu, proč ty ztrácíš čas v kolbence. Věnuj se psaní stejně intenzívně jako kalení a bude z tebe výbornej bloger... Pobavil jsi mě! Fakt výborně napsáno.